Wat is systeemcoaching en waarmee kan het jou helpen?

Wat is systeemcoaching en hoe kan het hoogsensitieve moeders helpen?

Heb je moeite met het omgaan met heftige emoties die je als hoogsensitieve en/of HSS (High Sensation Seeker) moeder ervaart? Merk je dat je heftig reageert wanneer je kinderen druk zijn of niet luisteren? Of voel je je overprikkeld door werk en laat je je daarna triggeren door je partner waardoor je onredelijk boos wordt? In dat geval kan systeemcoaching jou helpen. In dit artikel vertel ik jou wat systeemcoaching inhoudt en hoe het jou kan ondersteunen bij het omgaan met de heftige emoties die jij als moeder ervaart. Zodat jij weer balans en rust kunt ervaren.

Wat houdt systeemcoaching in?

Systeemcoaching is een vorm van coaching die zich richt op het begrijpen en veranderen van de dynamiek binnen een systeem, zoals een gezin, een relatie of een werkomgeving. Tijdens de sessie wordt de dynamiek zichtbaar. 

De kracht van het systeem.

Het systeem staat centraal in systeemcoaching omdat het invloed heeft op ons gedrag, onze emoties en onze manier van denken. Als hoogsensitieve of HSS moeder ben je onderdeel van verschillende systemen, zoals je gezin, je werk en je sociale omgeving. Deze systemen beïnvloeden elkaar en hebben invloed op jouw welzijn en reacties.

Wanneer jouw moeder bijvoorbeeld altijd heel druk in huis bezig was en nooit eens tijd voor haar zelf nam, heeft ze dit patroon onbewust op jou doorgegeven. Jouw waarheid is dat eerst je huis schoon moet zijn waarna je pas mag rusten. Dit soort patronen worden 7 generaties doorgegeven. Dus je kunt ook last hebben van patronen van je oma, overgroot oma etc.

Systeemcoaching en hoogsensitieve moeders.

Voor hoogsensitieve moeders kan systeemcoaching een waardevolle ondersteuning bieden. Hoogsensitieve personen zijn gevoeliger voor prikkels en ervaren emoties intenser. Dit kan leiden tot overprikkeling en moeite met het reguleren van emoties. Systeemcoaching helpt bij het verkennen van de dynamiek binnen het gezinssysteem en biedt handvatten om beter om te gaan met deze intense emoties.

Systeemcoaching en HSS moeders

Voor HSS moeders, die juist prikkels opzoeken, kan systeemcoaching eveneens van grote waarde zijn. HSS moeders kunnen zich overweldigd voelen door de combinatie van hun eigen behoefte aan prikkels en de eisen van het ouderschap. Systeemcoaching richt zich op het vinden van een balans tussen het voldoen aan de behoeften van de HSS moeder en het creëren van een ondersteunende omgeving voor het gezin en haarzelf.

Wil je weten wat het verschil is tussen hsp en hss? Klik dan hier.

Hoe kan systeemcoaching jou helpen?

Systeemcoaching kan jou op verschillende manieren ondersteunen bij het omgaan met de emoties die je als hoogsensitieve en/of HSS moeder ervaart. Hieronder bespreken we enkele belangrijke aspecten waar systeemcoaching zich op richt.

Emotieregulatie en overprikkeling

In mijn trajecten is een van de belangrijkste pijlers het helpen reguleren van emoties en het omgaan met overprikkeling. 

Overprikkeling en vervolgens een trigger zorgen ervoor dat je emotioneel wordt. De één klapt hierbij dicht, de ander gaat huilen en jij wordt misschien boos. Kan en mag allemaal. Emotioneel worden is namelijk een hele natuurlijke manier om spanning los te laten. Nog beter is het om minder stress te ervaren. Hierdoor komt er minder stresshormoon (cortisol) in jouw systeem waardoor jij je beter voelt maar ook jouw organen gezonder blijven.

Met systeemcoaching onderzoeken we wat jou trigger is. Vaak is dit een ervaring uit het verleden, van jouzelf of je voorouders, die niet is verwerkt. Misschien ben je als kind wel eens afgewezen of kon je niet meekomen op school. De emotie die je toen voelde kun je nu weer ervaren als je wordt getriggerd en hierdoor kunnen emoties hoger oplopen dan nodig is.

Ook leer ik je hoe je kunt herkennen wanneer je overprikkeld raakt en welke stappen je kunt nemen om jezelf te kalmeren. Door bewustwording en praktische tools kun je heftige reacties verminderen en een betere balans vinden.

Omgaan met heftige emoties

Systeemcoaching helpt je bij het begrijpen en hanteren van heftige emoties die kunnen ontstaan door de interactie met je kinderen, je partner of andere situaties. Je leert technieken om emoties te erkennen en te accepteren. Alleen al door te zien waar de oorsprong ligt en dat te verwerken zul je zien dat je minder heftig emotioneel wordt.

Balans vinden tussen werk en privé

Als hoogsensitieve of HSS moeder kan het vinden van een evenwicht tussen werk en privé een grote uitdaging zijn. Vaak geef je op je werk 110%, en voel je je daar ook energiek. Wanneer je thuis komt overvalt het gevoel van vermoeidheid je en kun je weinig meer hebben. Systeemcoaching helpt je bij het ontdekken van jouw behoeften en het creëren van grenzen. Samen met de coach kun je nieuwe gewoonten ontwikkelen die ervoor zorgen dat je zowel op het werk als thuis in balans blijft.

Effectievere communicatie

Door middel van systeemcoaching kun je leren effectiever te communiceren. Omdat je jezelf beter begrijpt kun je beter je behoeften uitspreken. Doordat je inzicht krijgt in de intenties van anderen leer je hen ook beter begrijpen. 

Versterken van ouder-kindrelaties

Systeemcoaching biedt handvatten om de band tussen jou en je kinderen te versterken. Doordat je jezelf beter leert begrijpen kun je beter inspelen op hun behoeften. Leer je hoe je hen kunt ondersteunen bij het omgaan met emoties en hoe je een veilige en liefdevolle omgeving kunt creëren waarin zij kunnen groeien.

Het aanleren van nieuwe gewoonten

Naast systeemcoaching richt ik me ook op het aanleren van nieuwe gewoonten die jou kunnen helpen bij het omgaan met emoties en het creëren van meer balans in je leven.

Het belang van nieuwe gewoonten

Het aanleren van nieuwe gewoonten is belangrijk voor duurzame verandering. Door bewust te worden van bepaalde patronen en gedragingen, kun je deze stap voor stap vervangen door alternatieven. Dit vergt oefening, daarom zit dit onderdeel altijd in mijn traject. Nieuwe gewoonten aanleren is een kwestie van vallen en opstaan. Als jij valt help ik je weer opstaan.  

Wil je meer lezen over het traject? Klik hier.

Praktische tools en technieken

Als systeemcoach voor hoogsensitieve en HSS moeders voorzie ik je van praktische tools en technieken die je kunt gebruiken in je dagelijks leven. Deze tools helpen je om rust te vinden wanneer je overprikkeld bent.

Duurzame veranderingen

Het doel van systeemcoaching is niet alleen om tijdelijke verlichting te bieden, maar om duurzame veranderingen in gang te zetten. Daarom geloof ik niet in alleen systeemcoaching als tool. Met systeemcoaching maak je patronen en overtuigingen zichtbaar. Hierna wil je dit toepassen door middel van nieuw gedrag. Ik biedt losse sessies systeemcoaching aan zodat jij met mij kunt kennismaken. Echter geloof ik niet dat 1 sessie helpt duurzame verandering in je leven te krijgen. Ik adviseer daarom altijd om minimaal 3 maanden met mij aan de slag te gaan door middel van een traject.

Wil je weten wie ik ben en waarom ik de wat ik doe? Klik hier. En lees mijn verhaal die waarschijnlijk veel overeenkomsten heeft met die van jou.

Systeemcoaching is een waardevolle ondersteuning voor hoogsensitieve en HSS moeders die moeite hebben met heftige emoties. Door het begrijpen en veranderen van de dynamiek binnen het systeem, zoals het gezin, kunnen diepgaande veranderingen worden bewerkstelligd.

Systeemcoaching helpt bij het reguleren van emoties, het vinden van balans tussen werk en privé, het verbeteren van relaties en het aanleren van nieuwe gewoonten. Met praktische tools en technieken kun je duurzame veranderingen realiseren en een harmonieuzer en gebalanceerder leven leiden als hoogsensitieve of HSS moeder.

Ben je geïnteresseerd in systeemcoaching en wil je ontdekken hoe het jou kan helpen? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek via deze link: Gratis Kennismakingsgesprek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *