Wie ben ik

Ik ben niet altijd een leuke liefdevolle moeder geweest.

Mei 2018, ik was 34 weken zwanger toen ik zonder voortekenen met weeën opgenomen werd in het ziekenhuis. De volgende dag werd mijn dochter geboren. En nee, ik zat niet op een roze wolk. De enige gedachte die door mijn hoofd spookte was; ga terug, ik heb nog geen rust en tijd voor mezelf gehad. 

Rust en tijd voor mijzelf waren en zijn nog steeds belangrijk in mijn leven. Ik ben niet alleen hoogsensitief. Ik ben juist ook gek op prikkels. Zoek graag mensen op, houd van achtbanen en ben regelmatig op een festival te vinden. Met als gevolg dat ik de dagen erna rust en tijd voor mezelf nodig heb. Iets wat je met kinderen niet lijkt te hebben. 

‘Ik werd boos en begon dan te schreeuwen’

Noëlle sliep overdag slecht waardoor ik amper rust kon pakken. Zodra ik haar in bed legde begon ze hard te huilen. Iets wat ik slecht trok omdat ik juist door geluid het meest overprikkeld raak. 

Toen ze één werd ging de vlag uit. Vanaf nu zou alles makkelijker worden… dacht ik. Natuurlijk was dit praktisch gezien ook zo. Qua gedrag vond ik het pittiger worden. Ook zij is hoogsensitief en ze heeft een sterke eigen wil. Evenals mijn zoon die 2 jaar later werd geboren.

Ik werd door hun gedrag regelmatig getriggerd. Ik werd boos en begon dan te schreeuwen. Waar mijn kinderen van schrokken en overstuur door raakten. Ik leek er geen invloed op te hebben en schaamde mij kapot. Machteloos voelde ik mij en boos op mezelf. Teleurgesteld omdat dit was wat ik van het leven maakte. 

Ook was ik bang omdat ik me realiseerde dat mijn gedrag mijn kinderen beïnvloedde. Ik zag letterlijk dat mijn kinderen mijn gedrag begonnen over te nemen. Dat was voor mij het moment dat mijn grens was bereikt. Dit gedrag wou ik hen niet meegeven en ik was degene die dat kon voorkomen. 

‘Mijn boze buien bleven als ik getriggerd werd.’

Eerst heb ik samen met een coach onderzocht hoe ik prikkels verwerk en hoe ik daar mee om kon gaan. Dit hielp mij meer ontspanning te vinden. Ik liep niet meer dagelijks met een zenuwachtig gevoel rond. Wel werd ik nog regelmatig getriggerd. Mijn boze aanvallen bleven. 

Ik realiseerde mij dat ik emoties uit het verleden aan te kijken had. Oude patronen die nu geen nut meer hebben. Mijn moeder is bijvoorbeeld op jonge leeftijd overleden en ik had dat nooit verwerkt. Ook is mijn reactie op een trigger gedrag wat ook ik vanuit opvoeding heb meegekregen. Mijn moeder reageerde precies zo op mij als ze boos werd.

Door meerdere sessies systeemcoaching heb ik deze patronen onderzocht. Is voor mij zichtbaar geworden waar bepaald gedrag is ontstaan. Ze toen een functie hadden en mij nu niet meer dienen.

Bijvoorbeeld mijn perfectionisme. En daardoor de verwachting dat anderen om mij heen ook alles perfect moeten doen. Een patroon ontstaan uit angst, mijn verleden op school waarin ik werd gepest, niet goed (volgens het systeem) kon leren en door docenten daarop afgewezen werd.

Mijn missie

Ik ben zelf de opleiding systeemcoaching gaan doen bij Hylke Bonnema. Ik leerde mijn eigen emoties analyseren en die van anderen. Stap voor stap merkte ik dat ik steeds minder getriggerd werd. Ik werd minder snel boos en het schreeuwen werd minder.

Ik weet dat er meer moeders zijn zoals ik. Die hun emoties ook niet altijd onder controle hebben. Zich daarvoor schamen. Zich machteloos voelen omdat het lijkt dat het gedrag bij jou hoort en je er geen invloed op hebt. Bang zijn omdat ze zien wat het met hun kinderen doet. Haar kinderen letterlijk haar gedrag overnemen. 

Voor deze moeders heb ik mijn traject ontwikkeld. Zodat zij inzicht krijgen in hun emoties, emoties beter kunnen reguleren en hierdoor weer een leuke ontspannen moeder kunnen zijn.

Ervaringen

In 2014 heb ik de Post HBO coaching op ontwikkeling en resultaat gevolgd en met goed gevolg afgerond.

Tijdens mijn werkzaamheden als verpleegkundige en docent heb ik veel ervaring opgedaan. Kern hierbij was altijd angst. Angst om te injecteren. Angst om een opleiding niet aan te kunnen. Angst maakt dat je bevriest of wilt vluchten uit de situatie. De leerling wou dan opeens stoppen met de opleiding of de verpleegkundige vroeg altijd een collega om te injecteren.

Door te onderzoeken waar de angst vandaan komt en daarmee aan de slag te gaan gaat de spanning van de situatie af en durf je stappen te zetten. 

Omdat een meer holistische kijk op coaching mij trok heb ik in 2021 de scholing intuïtief systemisch coachen gevolgd bij Hylke Bonnema.

In 2022 heb ik de opleiding NLP practitioner gevolgd.

BOEK EEN GRATIS 1 OP 1 GESPREK MET MIJ

Door een gesprek aan te vragen ga je akkoord met het privacy statement en geef je tevens aan de nieuwsbrief te willen ontvangen.  Je kunt je op elk moment uitschrijven voor deze nieuwsbrief.