Wie ben ik

‘Na 6 maanden moederschap was ik doodop en voelde het leven als een sleur’

In 2018 werd ik, na 34 weken zwangerschap, voor het eerst moeder van een prematuur meisje, Noëlle. Na 2 weken mochten wij het ziekenhuis verlaten.

Thuis begon het echte werk. Ik baalde dat ik hoogzwanger geen verlof, en dus tijd voor mijzelf, had gehad. Ook was Noëlle een onrustige baby die overdag weinig sliep. Bij elke felicitatiekaart waar ‘geniet’ op stond dacht ik; Hoe dan, ik wil rust! Toch mocht ik van mijzelf niet klagen en om hulp vragen. Ik had een gezond kind en lieve man, fijne vriendinnen, mooi huis, regelmatig op vakantie…

Na 16 weken was ik totaal overprikkeld en blij dat ik weer aan het werk mocht. Daar zou ik rust vinden. What was I thinking!

Na 3 maanden werken was ik doodop en het leven voelde als een sleur. Ik voelde mij hele dagen gespannen en dacht dat ik geen tijd had om rust te nemen. Ik ervaarde dat mijn werk en de wijze waarop ik voor mijzelf zorgde mij compleet leegzoog. Ik besloot dat ik alleen nog maar dingen zou gaan doen waar ik energie van krijg. Eén daarvan was zelfstandig ondernemer worden. Nooit meer werken onder de voorwaarden en wensen van een ander. Geen dingen doen waar ik niet helemaal achter stond.

‘Ik paste mijn gedrag aan naar

de verwachting van anderen’

Ik ben geboren en getogen in West-Friesland (NH) waar een mentaliteit is van doorgaan, hardwerken en niet klagen. Heb je een moment niets dan is er vast een klus in huis die gedaan moet worden. Ik zat geen moment stil en had mijzelf wijsgemaakt dat ik het fijn vond om te rommelen in huis.

Als kind was ik altijd al creatief, met mijn handen bezig en gek op dansen en muziek. Op school viel ik een beetje buiten de boot. Ik kon wel leren maar niet op de manier hoe de stof aan mij werd aangeboden. Ook was ik enorm snel afgeleid.

Ik hoorde niet bij de groep omdat ik goed wist wat ik wou en daar ook voor uit kwam. Daarbij was ik overal en altijd aan het zingen en dansen. Dat werd niet altijd gewaardeerd. Dit vond ik vanaf mijn tienerjaren lastig, wat maakte dat ik mezelf in begon te houden en mijn gedrag aanpaste naar de verwachtingen van anderen.

Rond mijn 28e hoorde ik van hoogsensitiviteit en was mij meteen duidelijk dat ik in dit plaatje paste. Toen ik vrienden over mijn ontdekking vertelde zeiden ze; Duh, kom je er nu pas achter.

Dan werd ik boos en achteraf had ik spijt

Uit mijn eigen ervaring weet ik hoe het is; Het gevoel van spanning in je lijf dat je overvalt. Waardoor je je zo oncomfortabel voelt en niet kunt genieten. Uitgeput thuiskomen van je werk maar nog zoveel willen doen.

Hoogsensitief zijn voelde als een handicap omdat als ik overprikkeld raak moet rusten en alleen wil zijn. Tegelijkertijd houdt ik ook van gezelschap, feestjes en avontuur.

Boos worden op iemand die je zo lief hebt (en dus veilig genoeg is om boos bij te worden) en achteraf de spijtgevoelens waar je nog dagen last van hebt. Je wilt dat nooit meer.

Ik heb geleerd hoe ik met prikkelverwerking om kan gaan. Wat voor mij werkt. Wat ik preventief kan doen. Wat ik kan doen als ik flink gespannen ben. Nooit meer boos worden is een illusie. Dat heb ik geaccepteerd. Wel is het fijn dat ik nu boos mag worden in een veilige omgeving zonder dat ik er voor veroordeeld word.

Wie ben ik als coach

‘Iedereen zou een signaleringsplan moeten hebben’

Ik heb jarenlang als verpleegkundige in de zorg gewerkt met cliënten die makkelijk spanning opbouwden. Om hen hier goed in te kunnen begeleiden stelden wij (al dan niet met de cliënt) een signaleringsplan op. Met een signaleringsplan kun je vroegtijdig tekenen van crisis herkennen en voorkomen.

Ik realiseerde mij dat ieder hoogsensitief persoon dit ook zou moeten hebben. Juist om te voorkomen dat je de zorg in rolt door bijvoorbeeld overspannenheid of burn-out.

Mijn missie is hiermee een bewustzijn te creëren bij moeders met jonge kinderen. Door beter je emoties te reguleren kun je de leuke ontspannen moeder zijn voor je kinderen.

Ervaringen

In 2014 heb ik de Post HBO coaching op ontwikkeling en resultaat gevolgd en met goed gevolg afgerond.

Tijdens mijn werkzaamheden als verpleegkundige en docent heb ik veel ervaring opgedaan. Kern hierbij was altijd angst. Angst om te injecteren. Angst om een opleiding niet aan te kunnen. Angst maakt dat je bevriest of wilt vluchten uit de situatie. De leerling wou dan opeens stoppen met de opleiding of de verpleegkundige vroeg altijd een collega om te injecteren.

Door te onderzoeken waar de angst vandaan komt en daarmee aan de slag te gaan gaat de spanning van de situatie af en durf je stappen te zetten. 

Omdat een meer holistische kijk op coaching mij trok heb ik in 2021 de scholing intuïtief systemisch coachen gevolgd bij Hylke Bonnema.

In 2022 heb ik de opleiding NLP practitioner gevolgd.

BOEK EEN GRATIS 1 OP 1 GESPREK MET MIJ

Door een gesprek aan te vragen ga je akkoord met het privacy statement en geef je tevens aan de nieuwsbrief te willen ontvangen.  Je kunt je op elk moment uitschrijven voor deze nieuwsbrief.