Wat is HSP en HSS: Een Gids voor Hoogsensitieve Moeders met Jonge Kinderen

Wat is HSP en HSS?

Als hoogsensitieve moeder met jonge kinderen is het belangrijk om jezelf te begrijpen en manieren te vinden om met je emoties en behoeften om te gaan. In deze blog zal ik de begrippen Hoogsensitief (HSP) en High Sensation Seeker (HSS) uitleggen. En vertellen hoe deze eigenschappen van invloed kunnen zijn op jouw leven als moeder. Ontdek de kracht van emotionele gevoeligheid en de drang naar avontuur. En leer hoe systeemcoaching en het aanleren van nieuwe gewoonten je kunnen helpen een evenwichtig en vervullend leven te leiden.

 

Hoogsensitief: De Kracht van Emotionele Gevoeligheid.

Begrijpen wat HSP inhoudt.

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap die gekenmerkt wordt door een diepgaande verwerking van prikkels, een verhoogde gevoeligheid voor emoties en subtiele signalen in de omgeving. Hoogsensitieve mensen hebben vaak een rijk innerlijk leven; dromen en fantaseren veel en hebben vele gedachten. Ook zijn ze van nature empathisch. Het is belangrijk om te begrijpen wat HSP inhoudt, zodat je bewust wordt van je eigen sensitiviteit en daarmee leert omgaan.

Hoe herken je hoogsensitiviteit bij jezelf?

Het herkennen van hoogsensitiviteit bij jezelf kan een waardevolle stap zijn in het begrijpen van je eigen behoeften en grenzen. Hoogsensitieve mensen kunnen gevoelig zijn voor overprikkeling, waardoor ze behoefte hebben aan rust en herstel. Dit kan ook gepaard gaan met intense emoties, diepgaande reflectie en een sterke intuïtie. Door je bewust te zijn van deze kenmerken kun je beter voor jezelf zorgen en je welzijn verbeteren.

De uitdagingen van hoogsensitieve moeders.

Hoogsensitieve moeders staan voor unieke uitdagingen. Het opvoeden van jonge kinderen kan intens zijn en veel van je vragen, zowel emotioneel als fysiek. Hoogsensitiviteit kan ervoor zorgen dat je sneller overweldigd raakt door de dagelijkse dingen en de behoeften van je kinderen. Het is belangrijk om manieren te vinden om jezelf te beschermen tegen overprikkeling en een gezonde balans te vinden tussen zorg voor anderen en zelfzorg.

High Sensation Seeker: De Dorst naar Avontuur.

Ontdekken van de High Sensation Seeker.

Naast hoogsensitief kan het zijn dat je ook een High Sensation Seeker bent, wat betekent dat je een sterke behoefte hebt aan nieuwe en intense ervaringen. Als High Sensation Seeker zoek je avontuur en prikkels om je levendig te voelen. Dit kan zich uiten in het verlangen naar spannende activiteiten, het opzoeken van uitdagingen en het snel vervelen van routines. Denk bijvoorbeeld aan die leuke baan die na anderhalf jaar toch niet meer zo interessant is.

Hoogsensitiviteit versus High Sensation Seeking.

Hoogsensitiviteit en High Sensation Seeking zijn twee verschillende eigenschappen, maar ze kunnen ook hand in hand gaan. Hoogsensitieve High Sensation Seekers hebben een unieke en ook ingewikkelde combinatie van diepgaande verwerking van prikkels en een sterke behoefte aan avontuur. Ze zijn opzoek naar sterke prikkels die hen juist zo vermoeien. Het is belangrijk om te leren hoe je deze eigenschappen in balans kunt brengen en kunt voldoen aan zowel je behoefte aan rust als je verlangen naar opwinding.

Systeemcoaching: Het Vergroten van Welzijn

De kracht van systeemcoaching voor hoogsensitieve moeders.

Met systeemcoaching krijg je inzicht in jouw patronen. Je wordt bewust waar deze zijn ontstaan en kunt zie hierdoor makkelijker loslaten. Tijdens een sessie systeemcoaching wordt de dynamiek binnen een systeem zichtbaar. Iedereen wordt namelijk (onbewust) beïnvloed door het systeem waar jij deel van uitmaakt; je familie of omgeving. Onbewust bepaald dit systeem hoe en waarom jij iets doet. 

Het belang van inzicht in jouw systeem.

Onbewust zijn er patronen in jouw leven ontstaan, vaak doorgegeven vanuit het verleden. Misschien had jouw oma een groot gezin en moest zij altijd hard werken om het huishouden op orde te hebben en alle monden te vullen. Deze waarheid heeft zij doorgegeven aan jouw moeder die dit vervolgens weer doorgeeft aan jou. Alleen is het in deze tijd geen waarheid meer. De gezinnen zijn kleiner en de technologie helpt ons flink in het huishouden. Toch kan de gedachte aan zorgen voor het gezin en huishouden wel zwaar aanvoelen. Met systeemcoaching wordt zichtbaar dat dit niet meer jouw waarheid is en zo kun je dit patroon makkelijker loslaten. 

Meer weten over systeemcoaching? Lees hier verder. 

Het Aanleren van Nieuwe Gewoonten voor Balans.

Het creëren van rust en zelfzorg in het dagelijks leven.

Voor hoogsensitieve moeders is het essentieel om rust en zelfzorg in te bouwen in het dagelijks leven. Dit betekent het vinden van manieren om overprikkeling te voorkomen en jezelf de ruimte te geven om op te laden. Het kan gaan om het creëren van stille momenten, het beoefenen van ontspanningstechnieken of het vinden van activiteiten die je energie geven. Door regelmatig zelfzorg toe te passen kun je beter omgaan met de eisen van het moederschap.

Het vinden van de juiste prikkels voor de High Sensation Seeker.

Als High Sensation Seeker is het belangrijk om de juiste prikkels te vinden. Dit kan betekenen dat je regelmatig nieuwe hobby’s of activiteiten ontdekt. Het is ook belangrijk om een balans te vinden tussen prikkels en rust, zodat je niet overprikkeld raakt. Door bewust te kiezen voor activiteiten die je energie en voldoening geven blijf je makkelijker in balans.

Conclusie: Een Evenwichtig Leven als Hoogsensitieve Moeder.

Als hoogsensitieve moeder met jonge kinderen is het waardevol om jezelf te begrijpen en effectieve strategieën te ontwikkelen waardoor je je een blije energieke moeder voelt. Door te leren over hoogsensitiviteit en High Sensation Seeking kun je een beter inzicht krijgen in je eigen behoeften en uitdagingen.

Systeemcoaching en het aanleren van nieuwe gewoonten kunnen je ondersteunen bij het vinden van balans, het omgaan met overprikkeling en het vervullen van je verlangen naar avontuur. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen en maak gebruik van de tools en ondersteuning die beschikbaar zijn. Je verdient het om een evenwichtig en vervuld leven te leiden.

Wil je weten wat ik hierbij voor jou kan betekenen? Lees hier meer over het traject wat ik aanbied.

Wil je meer leren over hoe systeemcoaching en het aanleren van nieuwe gewoonten je kunnen helpen als hoogsensitieve moeder? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. Samen kunnen we kijken hoe ik je kan ondersteunen op jouw reis naar een evenwichtiger en vervullend leven. Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek.

Wil je weten wie ik ben, waar ik in het verleden tegenaan liep met betrekking tot mijn hoogsensitiviteit en waar ik nu sta? Dit kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *